your ads here

advertisement

Cserszegi fűszeres (félédes)

Cserszegi fűszeres (félédes)

1,250.00 Ft

Cserszegi Fűszeres 2015

 

A cserszegi fűszeres Hungaricum, magyar fajta, atyja Bakonyi Károly. Cserszegtomajon 1960-ban nemesítette az Irsai olivér és a piros Tramini keresztezésével.

 

TERMŐHELY:

Tata Grébicshegyen, a Neszmélyi Borvidék legmagasabb pontszámra értékelt termőhelyén helyezkedik el a cserszegi ültetvényünk, 5,5ha.

 

TALAJ:

Agyag, márga, altalajon, lösz, barna erdő talaj

 

SZŐLŐÜLTETVÉNY:

 

MŰVELÉSI FORMA:

Guyot

 

ÉVJÁRAT:

2015

2015-ben nagyon korán köszöntött be a tavasz, a nyár a sokévi átlagnál melegebb volt.
A szőlőt 15 MM° mustfokkal szüreteltük.  A szüretelés kézzel történt 15 kg-os ládába, kíméletesen, egyben válogatást is végeztünk.

 

SZÜRET:

2015. augusztus 25. – szeptember 2.

 

TERHELÉS:

csökkentett terhelés, 35 hl/Ha

 

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS:

A szőlőt bogyózás-zúzás után 24 óráig áztattuk majd teljesen reduktív technológiával készült. Gyors feldolgozás után áztatás, léelválasztás. Minden esetben külön kezeltük a színmustot és a présmustot. Mustülepítés után beoltás következett fajélesztővel. Az erjesztés hűtött tartályban ment végbe. Ezután lefejtettük a durva seprőről, majd derítettük. Derítés után szűrtük, majd palackoztuk.

 

PALACKOZAVA:

2015. 12. 17.

 

FŐBORÁSZ:

Szöllősi Mihály

 

KÓSTOLÁSI JEGYZET:

Intenzív, fűszeres illat. Irsaira emlékeztető jegyek. Karakteresebb, élénk savakkal rendelkezik,  könnyed, gyümölcsös fehérbor. Muskotályos jellege illatában és ízében is megnyilvánul. Zamat-gazdag, tartós ízvilággal.

 

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET:

Jól behűtve (10-11oC-on) ajánljuk.

 

ÉTELPÁROSÍTÁS:

Jól behűtve kitűnő aperitív. Félédes borként desszertek remek kísérője.

Kategória: .