Cserszegi fűszeres (félédes)
1,250.00 Ft
Cserszegi Fűszeres 2015
A cserszegi fűszeres Hungaricum, magyar fajta, atyja Bakonyi Károly. Cserszegtomajon 1960-ban nemesítette az Irsai olivér és a piros Tramini keresztezésével.
TERMŐHELY:
Tata Grébicshegyen, a Neszmélyi Borvidék legmagasabb pontszámra értékelt termőhelyén helyezkedik el a cserszegi ültetvényünk, 5,5ha.
TALAJ:
Agyag, márga, altalajon, lösz, barna erdő talaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY:
MŰVELÉSI FORMA:
Guyot
ÉVJÁRAT:
2015
2015-ben nagyon korán köszöntött be a tavasz, a nyár a sokévi átlagnál melegebb volt.
A szőlőt 15 MM° mustfokkal szüreteltük. A szüretelés kézzel történt 15 kg-os ládába, kíméletesen, egyben válogatást is végeztünk.
SZÜRET:
2015. augusztus 25. – szeptember 2.
TERHELÉS:
csökkentett terhelés, 35 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS:
A szőlőt bogyózás-zúzás után 24 óráig áztattuk majd teljesen reduktív technológiával készült. Gyors feldolgozás után áztatás, léelválasztás. Minden esetben külön kezeltük a színmustot és a présmustot. Mustülepítés után beoltás következett fajélesztővel. Az erjesztés hűtött tartályban ment végbe. Ezután lefejtettük a durva seprőről, majd derítettük. Derítés után szűrtük, majd palackoztuk.
PALACKOZAVA:
2015. 12. 17.
FŐBORÁSZ:
Szöllősi Mihály
KÓSTOLÁSI JEGYZET:
Intenzív, fűszeres illat. Irsaira emlékeztető jegyek. Karakteresebb, élénk savakkal rendelkezik, könnyed, gyümölcsös fehérbor. Muskotályos jellege illatában és ízében is megnyilvánul. Zamat-gazdag, tartós ízvilággal.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET:
Jól behűtve (10-11oC-on) ajánljuk.
ÉTELPÁROSÍTÁS:
Jól behűtve kitűnő aperitív. Félédes borként desszertek remek kísérője.